Podeli informacije sa prijateljima:

ANALNA FISTULA

Vrste fistula i kako ih delimo. Kako nastaju analne fistule i gde ih sve ima. Lečenje fistula lekovima i operacija analne fistule

Analna Fistula i lečenje fistule Proktomed proktološka ordinacija za fistule

Fistula je neprirodan, uzan kanal koji vezuje neko patološko žarište ili organ s površinom kože ili sluznice, ili dva ili više organa medju sobom, kroz koji se luči sekret ili ekskret. Po organu od koga polazi razlikuje se: želudačna, crevna, žučna fistula itd. Po vrsti ekskreta: pljuvačna, mlečna, sterkoralna, likvorna fistula itd.

Po načinu nastajanja fistule se dele na: patološke koje nastaju na bazi ulcerskog procesa (apscesa), povrede itd.; veštačke ili operativne koje imaju za cilj odvodjenje sekreta (sectio alta, anus praeternaturalis, cholecystostomia itd.); i najzad kongenitalne koje predstavljaju defekat u razvoju (fistula urachi, fistula celli congenita itd.);

Analna fistula je kanalić koji spaja otvor na koži pored anusa sa istim takvim u unutrašnjosti debelog creva. Skoro sve analne fistule su posledica perianalnog apscesa (šupljina ispunjena gnojem, a nalazi se pored anusa). One predstavljaju hroničnu fazu perianalnog apscesa.

Fistule se često javljaju kod obolelih od Kronove bolesti, zbog hroničnog zapaljenja sluzokože kod te bolesti.

Fistule mogu da izgledaju različito. Kod proste fistule oba otvora su spojena jednim kanalom. Može da postoji više kanalića sto cini razgranate fistule. Nekada unutra postoji jedan otvor, a spolja više njih sa svojim kanalima koji se ulivaju u jedan. To su potkovičaste fistule.

Kod fistula koje dugo traju stvara se dosta vezivnog tkiva oko nje (ožiljci). Ožiljak je bolan, tvrd i ispresecan brojnim dodatnim kanalima.

Fistula retko kad može da zaraste sama od sebe. Najčešće se upotrebljava Šveden Biter kao obloga i pokušava se melemima, gde najbolje rezultate daje BioBalsam melem za lečenje fistule, koji brzo smanjuje otok i bol. Ali, glavna terapija i lečenje fistule je hirurška intervencija.

Hirurg proktolog pregleda fistule i operiše ih po potrebi. Malo ko od lekara želi da se bavi fistulom i da izleči fistulu, jer operacije fistule može da dovede do toga da se preseče mišić sfinktera, pa pacijent izgubi mogućnost zadržavanja stolice. Posle toga mora da mu se trajno postavi stoma (kesa za fekalije) na stomak.

Dr sci. med. Milena Šćepanović hirurg -proktolog

Pregled, lečenje i operaciju fistule možete zakazati na sledeće telefone – klikni na telefonski broj i nazovi direktno:

+381 64 98000 90

+381 11 316 28 94

Podeli informacije sa prijateljima: