Podeli informacije sa prijateljima:

BIOPSIJA DOJKE

Kada se radi biopsija dojke i zašto je obavezna biopsija kod tumora dojke. Kakvih sve biopsija tumora dojke ima. Ultrazvučni pregled dojke sa biopsijom

Biopsije dojke je rutinska medicinska procedura koja se radi kada je dijagnostikovana neka promene unutar dojke. Ultrazvučni pregled dojke nam je neophodan da bi izvršili biopsiju. Biopsijom se uzima uzorak tkiva dojke da bi se utvrdio karakter te promene (dobroćudni ili zloćudni).

Vrlo je važno da se nakon prvih sumnji i napipavanja čvorića na dojci, te kad se uradi ultrazvučni pregled dojke i/ili mamografije, obavi se i biopsija dojke, jer kancer dojke može biti vrlo brza i progresivna bolest u kojoj je od najveće važnosti brzo reagovanje i otkrivanje bolesti u ranoj fazi. Na vreme uočen i pravilno lečen rak dojke je izlečiv.

  • Biopsija dojke predstavlja proceduru uzimanja tkiva radi patohistološke analize
  • Indikovana je kada se kliničkim pregledom ili primenom dijagnostičkih procedura (ultrazvuk, mamografija, NMR) identifikuje sumnjiva tumorska promena u dojci ili pazušnoj jami.
  • Na osnovu patohistološkog nalaza možemo da dobijemo informaciju da li se radi o dobroćudnoj promeni ili zloćudnoj promeni (karcinomu tj raku).
  • Dodatna obrada uzorka primenom IH – imunohistohemije određuje i vrstu karcinoma (ER, PR, HER-2, Ki-67).
  • Ove informacije ne samo da nam daju informaciju o prognozi bolesti već se na osnovu ovih nalaza planira i redosled terapijskih procedura i lečenja.

 

Tipovi Biopsija dojke su: 

  1. Aspiraciona biopsija tankom iglom (FNAB) predstavlja najmanje invazivnu biopsiju. Ukoliko se radi o cističnoj promeni postoji mogućnost i evakuacije tečnog sadržaja ciste. Primenom ove biospije mogu da se identifikuju maligne ćelije, a glavna mana joj je nemogućnost određivanja tipa karcinoma.
  1. Core biopsija je biopsija koja predstavlja zlatni standard u dijagnostici karcinoma dojke. Izvodi se uz pomoć ultrazvučne kontrole koja obezbeđuje preciznost metode praćenjem igle u realnom vremenu. Koristi se tanka igla kojom se uzima nekoliko uzoraka tkiva veličine zrna pšenice. Sama procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i praktično je bezbolna. Komplikacije su izuzetno retke i prolazne.
  1. Hirurška biopsija se u današnje vreme indikuje u izuzetno retkim slučajevima. Izvodi se u operacionoj sali i najčešće u opštoj anesteziji. Ukoliko se bioptira promena koja nije palpabilna neophodno je preoperativno obeležavanje promene iglom ili radioaktvnim materijalom.

U okviru ordinacije Proktomed se obavlja ultrazvučni pregled dojke i ujedno biopsija dojke uz pomoć ultrazvuka i prateće opreme. Uzorak tkiva se odmah daje na patohistološku analizu i nakon dobijenih rezultata se nastavlja sa konsultacijama koje vodi profesor Dr Bojan Kovačevič, hirurg za rak dojke.

Ukoliko postoji potreba nakon dobijenih rezultata, brzo se organizuje i operacija dojke koju sprovodi naš vrhunski tim hirurga.

Podeli informacije sa prijateljima: