Podeli informacije sa prijateljima:

ŠTITNA ŽLEZDA PREGLED

Kako se pregleda Štitna žlezda, simptomi štitne želzde, odnosno kako se tretiraju parotidna žlezda i tiroidna žlezda. Biopsija i ultrazvučni pregled tiroidne žlezde

Štitna žlezda, odnosno pravilnije rečeno Štitasta žlezda ili tiroidna žlezda je mali organ, odnosno žlezda, koja se nalazi u prednjem delu vrata, ispred dušnika. Oblikovana je kao leptir, ili štit (zbog čega se zove štitasta), manji deo u sredini sa dva široka krila koja se protežu levo i desno oko grla.

Štitna žlezda je žlezda sa unutrašnjim izlučivanjem koja proizvodi jako važne hormone (T3, T4 i kalcitonin). Ovi hormoni pomažu u kontroli mnogih vitalnih funkcija tela (regulišu metabolizam, utiču na rast kostiju, rad nervnog sistema kao i održavanje normalne trudnoće).

Kada štitna žlezda ne radi ispravno, to može uticati na celo telo. Ako vaše telo proizvodi previše hormona štitne žlezde, možete razviti stanje koje se naziva hipertireoza.

Ako vaše telo proizvodi premalo hormona štitne žlezde, to se naziva hipotireoza.

Hipotiroidizam je u nekada posledica autoimune bolesti – Hašimoto tiroiditisa ili Grejvs-Bazedovljeve bolesti.

Oba stanja su ozbiljna i potrebno ih je lečiti kod lekara. Za lečenje štitne žlezde neophodne je dobra dijagnostika:

  • ultrazvučni pregled štitne žlezde
  • analiza krvi i hormona štitne žlezde
  • biopsija štitne žlezde
  • scintigrafija štitaste žlezde

Na osnovu ultrazvučnog pregleda koji obavlja prof. Dr Bojan Kovačević hirurg endokrinolog i nalaza krvi, procenjuje se kakvo je stanje štitne žlezde, da li je štitna žlezda uvećana ili postoje promene kao što su ciste i nodusi štitne žlezde (čvor štitne žlezde), procenjuje se da li su nodusi aktivni ili nisu, pa se donosi se odluka da li je potrebna biopsija štitne žlezde i čvorova, odnosno da li je neophodna operacija štitne žlezde i vadjenje dela štitne žlezde ili cele žlezde. Biopsijom se utvrđuje da li postoji malignitet u nodusu i u zavisnosti od toga planira dalje lečnje.

Svi pregledi štitne žlezde kao što su analiza hormona iz krvi, ultrazvuk tioridne žlezde, biopsija tiroidne žlezde i operacija tiroidne žlezde obavljaju se u ordinaciji Proktomed. Ceo proces vodi endokrini hirurg profesor Dr Bojan Kovačević.

https://www.sacuvajstitastu.com/

 

SIMPTOMI ŠTITNE ŽLEZDE

Postoje različiti simptomi koje možete doživeti ako imate bolest štitne žlezde. Nažalost, simptomi stanja štitne žlezde često su vrlo slični znacima drugih medicinskih stanja pa to može otežati saznanje da li su vaši simptomi povezani sa problemom štitne žlezde ili nečim drugim. Ultrazvučni pregled tiroidne žlezde na daje prvi prikaz stanja tiroidne žlezde.

U većini slučajeva, simptomi bolesti štitne žlezde mogu se podeliti u dve grupe – oni povezani sa prekomernom količinom hormona štitne žlezde (hipertireoza) i oni koji se odnose na premalo hormona štitne žlezde (hipotireoza).

 

Simptomi preaktivne štitne žlezde (hipertireoza) mogu uključivati:

Anksioznost, razdražljivosti i nervoza

Problemi sa spavanjem – nesanica

Gubljenje težine i uporna mršavost

Povećana štitna žlezda ili gušavost

Slabost mišića i drhtanje mišića

Nepravilne menstruacije ili prekid menstrualnog ciklusa

Osetljivost na toplotu

Problemi sa vidom ili iritacija oka

 

Simptomi nedovoljno aktivne štitne žlezde (hipotiroidizam) mogu uključivati:

Stalni umor

Debljanje i gojaznost

Zaboravnost i slabljenje memorije

Menstruacije su česte i obilne

Suva i gruba kosa

Hrapav glas

Osetljivost na niske temperature

Tek nakon dobro sprovedene dijagnostike – ultrazvučni pregled tiroidne žlezde, analiza krvi i horomna, i biopsija tiroidne žlezde, može se doneti odluka kako se najbolje leči štitna žlezda i šta treba preduzeti – da li treba sačekati, da li se prepisuju lekovi za štitnu žlezdu ili se pak obavlja operacija štitne žlezde. Sve korake u tom procesu možete završiti na jednom mestu, u ordinaciji Proktomed.

Ultrazvučni pregled tiroidne žlezde i biopsija štitne žlezde može se zakazati na sledeće telefone – klikni na telefonski broj i nazovi direktno:

+381 64 98000 90

+381 11 316 28 94

Podeli informacije sa prijateljima: