Podeli informacije sa prijateljima:

ŠTITNA ŽLEZDA PREGLED

Kako se pregleda Štitna žlezda, simptomi štitne želzde, odnosno kako se tretiraju parotidna žlezda i tiroidna žlezda

Štitna žlezda, odnosno pravilnije rečeno Štitasta žlezda ili tiroidna žlezda je mali organ, odnosno žlezda, koja se nalazi u prednjem delu vrata, omotana oko dušnika. Oblikovana je kao leptir, manji u sredini sa dva široka krila koja se protežu oko grla. Štitna žlezda je žlezda koja proizvodijako bitne hormone za regulaciju procesa u telu.

Mi imamo žlezde sa unutrašnjim izlučivanjem po celom telu, i one stvaraju i oslobađaju supstance (hormone) koje pomažu vašem telu da uradi određenu stvar i kontrolišu procese u telu. Štitna žlezda proizvodi hormone koji pomažu u kontroli mnogih vitalnih funkcija vašeg tela.

Kada štitna žlezda ne radi ispravno, to može uticati na celo telo. Ako vaše telo proizvodi previše hormona štitne žlezde, možete razviti stanje koje se naziva hipertireoza.

Ako vaše telo proizvodi premalo hormona štitne žlezde, to se naziva hipotireoza.

Oba stanja su ozbiljna i potrebno ih je lečiti kod lekara. Za lečenje štitne žlezde neophodne je dobra dijagnostika:

  • ultrazvučni pregled štitne žlezde
  • analiza krvi i hormona štitne žlezde
  • biopsija štitne žlezde
  • scintigrafija štitaste žlezde

Na osnovu ultrazvučnog pregleda koji obavlja prof. Dr Bojan Kovačević hirurg endokrinolog i nalaza krvi, procenjuje se kakvo je stanje štitne žlezde, da li postoje nodus štitne žlezde (čvor štitne žlezde), procenjuje se da li su nodusi aktivni ili nisu, pa se donosi se odluka da li je potrebna biopsija štitne žlezde i čvorova, odnosno da li je neophodna operacija štitne žlezde i vadjenje iste.

Svi pregledi štitne žlezde kao što su analiza krvi, ultrazvuk tioridne žlezde, biopsije tiroidne žlezde i operacija tiroidne žlezde obavljaju se u ordinaciji Proktomed. Ceo proces vodi endo hirurg profesor Dr Bojan Kovačević.

 

SIMPTOMI ŠTITNE ŽLEZDE

Postoje različiti simptomi koje možete doživeti ako imate bolest štitne žlezde. Nažalost, simptomi stanja štitne žlezde često su vrlo slični znacima drugih medicinskih stanja pa to može otežati saznanje da li su vaši simptomi povezani sa problemom štitne žlezde ili nečim drugim.

U većini slučajeva, simptomi bolesti štitne žlezde mogu se podeliti u dve grupe – one povezane sa prekomernom količinom hormona štitne žlezde (hipertireoza) i one koje se odnose na premalo hormona štitne žlezde (hipotireoza).

 

Simptomi preaktivne štitne žlezde (hipertireoza) mogu uključivati:

Anksioznost, razdražljivosti i nervoza

Problemi sa spavanjem – nesanica

Gubljenje težine i uporna mršavost

Povećana štitna žlezda ili gušavost

Slabost mišića i drhtanje mišića

Nepravilne menstruacije ili prekid menstrualnog ciklusa

Osetljivost na toplotu

Problemi sa vidom ili iritacija oka

 

Simptomi nedovoljno aktivne štitne žlezde (hipotiroidizam) mogu uključivati:

Stalni umor

Debljanje i gojaznost

Zaboravnost i slabljenje memorije

Menstruacije su česte i obilne

Suva i gruba kosa

Hrapav glas

Osetljivost na niske temperature

Tek nakon dobro sprovedene dijagnostike može se doneti odluka kako se najbolje leči štitna žlezda i šta treba preduzeti – da li treba sačekati, da li se prepisuju lekovi za štitnu žlezdu ili se pak obavlja operacija štitne žlezde. Sve korake u tom procesu možete završiti na jednom mestu, u ordinaciji Proktomed.

Podeli informacije sa prijateljima: