Podeli informacije sa prijateljima:

ULTRAZVUČNI PREGLED DOJKI

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled dojki i šta nam UZ dojke može pokazati

Ultrazvučni pregled dojki je potpuno bezopasna metoda, koja ne ostavlja nikakve posledice po organizam pacijenta. Najčešće se pregledaju žene, ali radi se i kod muškaraca. Bezbolna je, bezbedna i sasvim neagresivna, a može se raditi u svim uzrastima, od puberteta pa do duboke starosti; čak i kod dece, kada za to postoje indikacije. Kontraindikacija za ovaj pregled nema.

Ultrazvučni pregled dojki se može obaviti i kod trudnica i u fazi dojenja.

Za ultrazvučni pregled dojki nije potrebna nikakva priprema u smislu uzimanja ili neuzimanja hrane, vode i lekova. Za žene u reproduktivnom periodu idealno vreme za pregled je od 5 – 10 dana mesečnog ciklusa. Žene u menopauzi mogu se pregledati bilo kada u toku meseca.

Pri ultrazvučnom pregledu dojki prati se stanje kože, potkožnog masnog tkiva i same mlečne žlezde, a obavezan je i pregled pazušnih jama. Ovim pregledom može se ustanoviti postojanje dobroćudnih promena u dojci, zloćudnih promena, kao i infekcija koje mogu zahvatiti tkivo dojke.

Kod pacijentkinja koje imaju uredan nalaz savetuje se ultrazvučni pregled jednom godišnje.

Pacijentkinje koje imaju dobroćudne promene trebalo bi da se kontrolišu češće, na 6 meseci, eventualno i kraće, na 2-3 meseca, a u zavisnosti od dijagnoze.

Pacijentkinje sa zloćudnim promenama upućuju se onkohirurgu.

Obzirom na povećanu učestalost oboljevanja od malignih bolesti dojke, apelujemo na sve žene da nađu vremena i redovno se kontrolišu. Ultrazvučni pregled će jednostavno i brzo dati uvid u stanje vaših dojki.

Pregled obavlja:

Primarijus Dr Gordana Žikić, radiolog

Pregled ultrazvukom možete zakazati na sledeće telefone – klikni na telefonski broj i nazovi direktno:

+381 64 98000 90

+381 11 316 28 94

Podeli informacije sa prijateljima: